Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Sankt Martinstag: Ημέρα του Αγίου Μαρτίνου

 11. November (Sankt Martinstag- Laterne laufen zu St. Martin) (H Παρέλαση του St. Martin) 
Μιλήσαμε αρχικά για τον St. Martin , που από στρατιώτης έγινε επίσκοπος της πόλης Tour. Ο Άγιος Μαρτίνος είναι από τους λίγους της πρώιμης χριστιανικής περιόδου που ανακηρύχθηκαν  άγιοι χωρίς να μαρτυρήσουν.  
Η παράδοση θέλει τον St. Martin να μοιράζεται μέσα στο καταχείμωνο τον στρατιωτικό του χιτώνα με έναν ζητιάνο. Έτσι παριστάνεται και στην αγιογραφία σαν Ρωμαίος ιππέας που σχίζει με το σπαθί του τον χιτώνα του στα δύο και χαρίζει τον μισό σε έναν ζητιάνο , ενώ ακόμη λέγεται ότι όταν ήταν στρατιώτης κρύφτηκε σε έναν στάβλο με χήνες για να μην τον βρουν οι εχθροί του , αλλά οι χήνες τον πρόδωσαν με τον θόρυβο που έκαναν .  
Κάθε χρόνο γιορτάζεται στην Γερμανία , κυρίως στις περιοχές της Ρηνανίας - Σαξονίας με παρελάσεις μαθητών με φαναράκια που φτιάχνουν στο σχολείο τους με τους δασκάλους τους , οι μητέρες φτιάχνουν τα καθιερωμένα "γλυκά" ψωμάκια του St. Martin και το σχολείο φροντίζει να βρει κάποιον εθελοντή αστυνομικό , που με το άλογό του υποδύεται τον St. Martin. Οι μαθητές τραγουδούν από πόρτα σε πόρτα Laternenlieder , όπως Laterne, Laterne ή Ich gehe mit meiner Laterne και άλλα....Η παρέλαση προετοιμάζεται επί ένα μήνα . 
Εμείς με τα παιδιά αναφερθήκαμε στην πράξη του St. Martin , μιλήσαμε για την αξία της προσφοράς και της αλληλεγγύης , φτιάξαμε τα δικά μας φαναράκια , κάποια ζωγράφισαν και τον Άγιο με την μορφή έφιππου στρατιώτη , έμαθαν και  τραγούδησαν : Ich gehe mit meiner Laterne , κρατώντας τα φαναράκια που έφτιαξαν

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μιράντα Γεωργιάδου (καθηγήτρια γερμανικών)








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου